0

Článek z 5 plus 2 o našem sboru

Vložil jaromir.spudil - 22 října, 2013

Zaniklý sbor v Šimanově znovu ožil

21. 10. 2013, 5:56  |  stalo se  |  Poznejte své hasiče  |  Jihlavsko

ŠIMANOV – Před pár lety byste Šimanov na mapě hasičských sborů hledali marně. Přestože místní spolek vyznavačů svatého Floriána vznikl už v roce 1896, v 90. letech minulého století ho potkal smutný konec. Místním nadšencům se však přece jen podařilo na dlouhou tradici znovu navázat.

Od roku 2009 funguje v Šimanově i hasičské družstvo žen.

Od roku 2009 funguje v Šimanově i hasičské družstvo žen. Foto: archiv SDH Šimanov

„Kluci, kteří měli před dvaceti lety převzít žezlo po starší generaci, se na všechno vykašlali. A my s tím tehdy nemohli nic dělat, bylo nám teprve kolem patnácti,“ vzpomíná na hluché období Jaromír Spudil, současný starosta SDH Šimanov.

Když s kamarády dorostli, snažili se nepříznivý osud zvrátit. „Ale neměli jsme ani ponětí, že je sbor zrušený i papírově. Nakonec nám nezbylo nic jiného, než začít úplně od nuly a všechno znovu vyřídit, abychom zase mohli plnohodnotně fungovat,“ konstatuje Spudil.

Teď už šimanovští hasiči prožívají mnohem radostnější časy. S novou stříkačkou se chystají na účast v Jihlavské OPEN lize a příští rok v září by se měli dočkat i kolaudace rekonstruované zbrojnice. „Hrubá stavba už je hotová, za což patří velký dík obci, která vše financuje,“ pochvaluje si spolupráci šéf sboru.

SDH Šimanov

Rok založení: 1896 (2007)

Počet členů: 28

Starosta: Jaromír Spudil

Velitel: Radek Jeřábek

Web: http://sdh.simanov.cz/

Autor: Michal Remeš

odkaz na článek v 5 plus 2:  http://jihlava.5plus2.cz/43225/zanikly-sbor-v-imanove-znovu-ozil

Diskuse

Musíte být přihlášen k přidávání příspěvků do diskuse.